De term Conversiestoornis is geschrapt uit de DSM-5

De DSM-5 is het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. In dit handboek werd gesproken over “Conversiestoornis”. Dit is aangepast in de laatste versie, DSM-5-TR, naar “Functioneel Neurologisch Syndroom”. Dit is een belangrijke aanpassing, omdat hiermee FNS niet langer als psychische aandoening wordt gezien, maar primair als neurologische aandoening.

De term “conversiestoornis” is afkomstig van Freud en betekent zoiets als het omzetten (converteren) van psychische spanning in lichamelijke uitval. Dit idee is inmiddels allang achterhaald, maar de term conversiestoornis blijft rondwaren, en daarmee ook het bijbehorende stigma.

Het is dus een belangrijke stap dat de DSM-5 nieuwe terminologie is gaan hanteren, die in het Nederlands toevallig ook nog dezelfde afkorting heeft als “Functioneel Neurologische Stoornis”, de term die neurologen hanteren.

Zie deze link voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.