De term Conversiestoornis is geschrapt uit de DSM-5

De DSM-5 is het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. In dit handboek werd gesproken over “Conversiestoornis”. Dit is aangepast in de laatste versie, DSM-5-TR, naar “Functioneel Neurologisch Syndroom”. Dit is een belangrijke aanpassing, omdat hiermee FNS niet langer als psychische aandoening wordt gezien, maar primair als neurologische aandoening.

De term “conversiestoornis” is afkomstig van Freud en betekent zoiets als het omzetten (converteren) van psychische spanning in lichamelijke uitval. Dit idee is inmiddels allang achterhaald, maar de term conversiestoornis blijft rondwaren, en daarmee ook het bijbehorende stigma.

Het is dus een belangrijke stap dat de DSM-5 nieuwe terminologie is gaan hanteren, die in het Nederlands toevallig ook nog dezelfde afkorting heeft als “Functioneel Neurologische Stoornis”, de term die neurologen hanteren.

Zie deze link voor meer informatie.

5 reacties

  1. Wat fantastisch! Dit is voor mij als patiënt zo’n stap vooruit! Mijn psychiater zegt nog steeds dat mijn Fns niets meer is dan ‘raar gedrag dat niet beloond mag worden’.

  2. wel goed dat jullie dit doen

  3. en dat jullie mensen helpen

  4. dit maakt mij blij

  5. Daniëlla Prins

    Heel goed uitgelegd en bedankt dat je de ogen opent voor meerdere mensen Mijn dochter valt hier nl ook onder en alle hulp is welkom niemand in onze kring erkend het! Ook Erik Scherder heel hartelijk bedankt voor je hulp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.