Als je lichaam je in de steek laat

 

 

Waarom deze documentaire?

Marieke heeft het initiatief genomen een documentaire te maken over wat haar is overkomen en waar de oplossing ligt, voor haarzelf, maar ook voor alle FNS-patiënten in Nederland en België. De documentaire laat de persoonlijke strijd zien van een FNS-patiënte die vijf jaar moest wachten op diagnose en juiste behandeling. Ook wil deze documentaire een discussie op gang brengen over de scheiding tussen medisch specialismen en wat misschien wel een revolutie is in het denken over neurologische versus psychiatrische/psychologische aandoeningen.

Meer inzicht en bekendheid

Het heeft Marieke bijna vijf jaar gekost voordat bij haar de juiste diagnose werd gesteld en ze de goede behandeling had gevonden. Het gebrek aan onderzoek en bekendheid maakt dat dit veel meer patiënten overkomt. Het komt zelfs voor dat iemand 15 jaar lang in een rolstoel terecht komt. Hoe langer het duurt voordat met een behandeling kan worden gestart, hoe langer het herstel duurt. De aandoening heeft een groot negatief effect op het sociaal en maatschappelijk leven van iemand die het overkomt. Niet zelden verliezen mensen hun zelfstandigheid, hun werk, hun huis, sociale contacten maar ook hun persoonlijke waardigheid en zelfvertrouwen. Juist een documentaire kan hierover meer inzicht bieden en er bekendheid geven aan een grote groep mensen.

Betrokken Partijen

Scenario en regie

De documentaire wordt geproduceerd door de recent opgerichte Stichting FNS in samenwerking met Ron Slangen GRAPHX en Crinnos.

Meer weten: Ga naar het contactformulier

Marieke van de Ree is initiatiefnemer en onderwerp van de documentaire.

Camera: Habbo Beem, Ron Slangen, Willemijn Steenbakkers, Marieke van de Ree (webcam)

Muziek: Bensound "Sad Day"

Vormgeving en montage: Ron Slangen


Experts en professionals die inmiddels hun deelname aan de film hebben toegezegd en die ook daadwerkelijk voor de camera willen verschijnen:

    • Expertisecentrum Conversie van de HSKGroep in Utrecht (www.hsk.nl/werkgever/wat-we-doen/expertise):
      • Prof. dr. Kees Hoogduin, zenuwarts, emeritus hoogleraar Psychopathologie Radboud Universiteit Nijmegen, gespecialiseerd in angststoornissen, psychogene verlammingen en burnout, adviseur HSK en autoriteit op het gebied van conversie
      • Marleen Tibben, Coördinator Expertisecentra Conversie en Tics, GZ Psycholoog, Gedragstherapeut VGCt
      • Erica Mieras, Psycholoog / behandelaar
    • Emeritus professor Rien Vermeulen, neuroloog, als adviseur verbonden aan het AMC, is bezig met promotieonderzoek naar de geschiedenis van de behandeling van conversie (www.nrc.nl/handelsblad/2016/03/12/klinische-blik-daar-heb-ik-nooit-in-geloofd-1597739)
    • Els van der Linden, Psycholoog, expert behandeling conversie (http://www.stressbalance.nl/)
    • Karin Roelofs, Professor of Experimental Psychopathology at the Behavioural Science Institute, voorzitter PI-group “Affective Neuroscience” bij het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging (DCCN), hoogleraar Experimentele psychopathologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, autoriteit op het gebied van de diagnose van conversie (www.roelofs-epan.nl/index.php/karin-roelofs)
    • Drs. Jeannette Gelauff, arts-onderzoeker/ PhD studente en prof.dr. Judith Rosmalen, adjunct-hoogleraar Levensloop psychiatrische epidemiologie van emotionele stoornissen, in het bijzonder de somatisatiestoornissen
    • Dr. Jon Stone, Consultant Neurologist and Honorary Senior Lecturer in Neurology, who specialises in functional disorders, The University of Edinburgh, UK, internationaal autoriteit op het gebied van conversie (http://www.ed.ac.uk/clinical-brain-sciences/people/principal-investigators/dr-jon-stone)
  • Bridget Mildon, President/Founder/CEO FND Hope (VS), de eerste non-profit organisatie voor patiënten die gediagnosticeerd zijn met een functionele neurologische stoornis en verwante aandoeningen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.