FNS – What’s in a name?

Waarom is voor de naam “Stichting FNS” gekozen?

In Nederland wordt vooral over “conversie” of “conversiestoornis” gesproken als het over een functionele neurologische symptomen gaat. Internationaal spreekt men over FND, ofwel Functional Neurological Disorder. In het Nederlands: Functionele Neurologische Stoornis, FNS. We hebben voor dit laatste gekozen omdat het woord conversie verwijst naar het achterhaalde “omzetting”. Lang is gedacht dat onverwerkte psychologische trauma’s in het lichaam “omgezet” werden in lichamelijke klachten. De nieuwste wetenschappelijke inzichten wijzen erop dat dit niet het geval is.

In de loop van de eeuwen kreeg FNS, dat al in de Oudheid bekend was, heel verschillende namen zoals hysterie, hysterische neurose, conversiestoornis en somatoforme stoornis. In de middeleeuwen werden verschijnselen van wat we nu FNS zouden noemen zelfs met hekserij in verband gebracht. Tweehonderd jaar lang werden vooral vrouwen ervoor vervolgd en zelfs op de brandstapel ter dood gebracht!

In 19e eeuw probeerde men lichamelijke oorzaken te vinden in het zenuwstelsel die de symptomen konden verklaren. Deze leken wel heel erg op de gevolgen van hersenletsel, maar bleken toch heel karakteristieke neurologische verschijnselen. Tegelijkertijd ging men steeds vaker denken dat patiënten een neurologische ziekte simuleerden, deden alsof! In de late 19e en begin 20e eeuw werden theorieën ontwikkeld die de aandoening verklaarden uit het onderbewuste. Tot op de dag van vandaag wordt aan psychologische verklaringen gedacht, zoals “dissociatie, verdringing en ziektewinst”.

Maar tegenwoordig worden de symptomen van conversie onder invloed van moderne inzichten en de opkomst van steeds geavanceerdere scans zoals de functionele MRI (fMRI) meer en meer gezien als een functionele verstoring van het zenuwstelsel. Er is niets kapot. Alsof er iets mis is met de software en niet met de hardware. Ook wordt het niet meer als alleen een vrouwenziekte gezien. Vandaar dat wij voor de naam “Stichting FNS” gekozen hebben. De stichting hoopt zoveel mogelijk van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over deze ellendige aandoening naar de Nederlandse patiënten, hun mantelzorgers en naar artsen en behandelaars te kunnen brengen.

Stichting FNS

Marieke van de Ree
Helmond, 1 juli 2017

Meer informatie (voorlopig alleen in het Engels) over FNS is te vinden op: http://neurosymptoms.org

Eén reactie

  1. Helaas lees ik nergens iets over de behandelmethode, die er wel moet zijn want veel mensen herstellen van de FNS.
    Het is mij ook niet duidelijk in hoeverre FNS veroorzaakt wordt door een psychische aandoening en of ook de psychische kant aangepakt wordt in de behandeling.
    Hoe wordt onderscheid gemaakt tussen de twee? En wordt een defect zoals hypochondrie of aandacht trekken dmv het uitdragen van al je problemen dan ook aangepakt? Dit zijn vragen die opkomen omdat de diagnose FNS is gesteld bij een familielid en ik deze “defecten” naast de lichamelijke beperkingen zie.
    Ook zou ik willen weten of het FNS erfelijk is, nu ik deze aandoening ken zie ik direct twee andere familieleden voor mij met dezelfde symptomen. Of is de (eventuele) psychische oorzaak van de FNS erfelijk?
    Hopelijk wordt er ook serieus gekeken naar de persoon zelf en zijn mentale gesteldheid en niet alleen naar het herstel van de motoriek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.